מעבדי מזון – קצת היסטוריה

לקניית מעבדי מזון בחנות אונליין >

מכשירי החשמל הסובבים אותנו נראים לנו כיום כמובנים מאליהם. מקררים, מכונת הכביסה, מדיח כלים, תנור אפייה ואפילו מיקרוגל, מכונת הקפה ומעבד המזון כולם הפכו להיות חלק אינטגרלי מחיינו ובהחלט קשה לדמיין איך חיינו היו נראים בלעדיהם. כאשר מדמיינים מצב כזה נדמה לנו שאנחנו חוזרים מאות שנים אחורה, אך מכונות חשמליות רבות הנמצאות כיום בביתנו הומצאו רק במאה האחרונה, לפני עשורים בודדים ויש היסטוריה אנושית ארוכה העומדת בלעדיהם. במאמר זה נבחן את ההיסטוריה של גולת הכותרת – מעבד המזון ונבין כיצד נכנס לחיינו.

 

 

כיצד הכל התחיל?

מעבד המזון הראשוני החל להתפתח בתחילת שנות השישים של המאה ה – 20. אדם בשם פייר ורדן עבד בחברת קייטרינג בצרפת בתור איש מכירות. בזמן העבודה ורדן שם לב לכמות הזמן שלוקח לעובדיו בעסק הקייטרינג לחתוך, לקצוץ, לכתוש ולערבב את בסיסי המנות. הזמן הרב שלקח לעובדים לעשות פעולות אלו היה נטל רב מעבודת הכנת המנות. לפייר עלה רעיון – להב שיסתובב בבסיסה של קערה, כך יוכל לעשות את עבודת ההכנה ביעילות רבה יותר ולחסוך זמן. הרעיון של ורדן הפך לאחר זמן מה לחברה בשם "רובוטקוט" ששיווקה את הגרסה הראשונית למה שאני מכנים היום מעבדי מזון, ככלי תעשייתי לחברות קייטרינג בצרפת.

בשנות השבעים המוקדמות מעבד המזון הובא לאמריקה הצפונית, ועל בסיס המעבד של "רובוטקוט" מהנדס וממציא אמריקאי בשם קארל סונטהיימר פיתח את מעבד המזון הראשון ששווק כמוצר לשימוש ביתי עם החברה "קוויזינארט", והשאר היסטוריה.

אופן הפעולה

מעבדי המזון כיום משוכללים ומתוחכמים הרבה יותר מהקערה בעלת הלהב המסתובב אך הם כולם עובדים על אותו המנגנון. יש כמה חלקים עיקריים במעבד המזון – הלהב, הקערה, המנוע, והמכסה. המנוע אשר נמצא בבסיס המעבד מחובר לציר אנכי המסובב את הלהב. לבסיס מחוברת גם הקערה, בה מסתובב הלהב שחותך את הנמצא בה. המכסה המולבש מעל קערה מונע מזליגה של מזון החוצה או השפרצה וגם משמש כאמצעי בטיחות. במכסה ישנו חלק הדומה לצינור ודרכו ניתן להזין את המעבד בעוד הוא עובד ולהכניס עוד מן המזון הרצוי.

הפטנט אמנם הגיע אלינו כבר לפני יותר משבעים שנים אבל בזכותו של פייר ורדן אנחנו יכולים ליהנות מהיעילות של קציצת פריטים שונים כמו ירקות, אגוזים ואפילו בשר בכמה דקות ועם האפשרויות של היום, אפילו יותר מכך.

 

 

מעבדי מזון כיום

כיום, מעבדי המזון הם מן המוצרים החדשניים ביותר במטבח שלנו ונחשבים למוצר חובה לבשלנים חובבנים ומקצוענים. החדשנות שלהם מתבטאת במיוחד במרחב המדהים של הפעולות שהם מסוגלים לבצע. המעבד שפעם היה בשימוש בעיקר לקציצה וכתישה מסוגל היום לערבב, להקציף, לגרר, לחתוך וללוש סוגים שונים של מאכלים. מעבדי מזון כיום מגיעים במגוון רחב של עוצמות וגדלים ואף עם ידועים שונים. מעבד מזון מסוג להכין הכל מקצפת למחיות, חמאות וסלטים. אין ספק שיש לנו על מה להודות לאותו איש מכירות צרפתי אי שם בשנות שישים של המאה הקודמת.

דלג לתוכן מרכזי